Hem
  Klövjeväskor
  Selar
  Halsband
  Jakt
  Bilder
  Info & handla
  Om
  Tips
 

 

Att Klövja med sin hund

Av: Charlotta Löfgren, Naturguide och fjälledare. Tillsammans med sin hund Rica.

Att låta hunden följa med till fjälls är en riktigt rolig och härlig upplevelse för både ägare och hund. Att ge den en uppgift på turen som att bära sin egen mat och utrustning brukar uppskattas av hunden samtidigt som husse och matte får plats över i ryggsäcken till annat. Det finns särskilda ”ryggsäckar” för hundar som går under namnet klövjeväska. Den sitter på hundens rygg med en väska på vardera sida. Som för oss tvåbenta så är det precis lika viktigt för en hund att klövjan sitter rätt och att viktfördelningen är balanserad i de två väskorna. Väskan bör vara tillverkad i ett slitstarkt material och gärna vara vattentät. Är den inte vattentät kan man dock packa sakerna i påsar inne i väskorna.

Var noga med att välja en klövja i bra kvalitet, tänk likadant som om du skulle köpa en ryggsäck till dig själv. Den bör sitta bra, vara väl balanserad och ha ordentliga sömmar och spännen. Det är värt att lägga dom extra kronorna på en lite dyrare klövja i bättre kvalitet än de allra billigaste som ofta inte riktigt håller måttet för en fjälltur.

En hund som ska bära klövja bör vara relativt färdigvuxen i kroppen, men det hindrar inte att börja träna unghunden i ganska tidig ålder så länge man inte låter den bära tungt. En vuxen och frisk hund klarar utan vidare att bära upp till en tredjedel av sin egen vikt.

Det är viktigt när ni bestämt er för att ge er ut till fjälls att hunden får träna på att gå klövjad. Börja gärna träna några månader innan turen. Låt hunden gå med klövja på de dagliga långpromenaderna, först med inga vikter alls för att senare öka sakta men säkert tills ni kommer upp ungefär i den vikt som ni tänkt låta hunden bära på turen. Tänk på att så noga som möjligt fördela vikterna i väskorna så att hunden inte snedbelastas.

Om ni planerar att gå på tur med eran hund så finns det viss utrustning som ni bör ha med er för att er fyrbenta kamrat ska klara sig så bra som möjligt och kunna njuta av fjällvistelsen lika bra som ni.
- Mat, tänk på att hunden förmodligen behöver lite mer mat än normalt. En ihopvikbar matskål kan vara lämpligt att servera maten i.
- Vatten är oftast ingenting man behöver bära med sig i några större mängder när man är i de svenska fjällen. Se dock till att hunden får dricka ofta och kanske få svalka ner sig lite i de bäckar och sjöar ni passerar om det är varmt väder.

- Täcke/overall/vilopåse. I fjällen kan vädret växla snabbt och det är inte omöjligt att det blir minusgrader även under sommarhalvåret, så har du en hund som fryser lätt så bör någon form av förstärkningsplagg finnas med i packningen. En vind och vattentät vilopåse är bra att ha under pauserna om vädret är lite snålt och blåsigt. En långsam nedkylning är att eftersträva även för hunden när den har varit aktiv.
- Tasskydd. Går man i terräng med mycket sten och stenblock så kan tasskydd vara bra att ha på tassarna för att förebygga skärsår.
- Första hjälpen-kit för hund. Bör innehålla kompresser, elastisk binda, sårtvätt, infektionshämmande salva, kortison-tabletter, myggmedel, mjukgörande salva till tassar mm.
- Om ni tältar, vad behöver hunden på nätterna? Beroende på hur  pass köldtålig hund du har så behöver den olika mycket skydd under natten. Jag anser dock att de flesta hundar behöver någon form av liggunderlag för att isolera mot markkylan. En bit av ett vanligt liggunderlag i cellplast duger gott. Under sommaren låter jag min hund sova med täcke på sig i en vilopåse i absiden på tältet, om det behövs lägger jag en av mina tröjor eller kanske jackan över också. Hundar med mer päls behöver sällan något annat än vindskydd och en bit liggunderlag mot markkylan, men du känner din hund bäst så anpassa utrustningen efter vad du anser är lämpligt. Min egen hund ligger under vinter-turer längst ner i min sovsäck. Jag öppnar bara ett litet hål på dragkedjan där hon sticker ut nosen. Sen sover vi så gott så både hund och matte. Ett riktigt bra alternativ för tvåbenta med frusna fötter!

Att vandra i fjällen är enligt mig helt underbart. De otroligt vackra vyerna tillsammans med småsaker som att dricka vatten direkt ur bäckarna, kanske en näve hjortron och en kopp kaffe framför en liten brasa i solnedgången är saker som jag alltid går och längtar till i vardagen och när det väl blir dags för en tur igen så darrar både jag och hunden av iver av att få komma iväg och ha en mysig tur tillsammans, själva eller ihop med andra likasinnade.

Jag hoppas ni har fått en liten uppfattning om hur det är att vandra i fjällen med hund och kanske ett och annat tips att ta till er inför eran tur. Hoppas ni får en underbar vistelse i fjällen tillsammans med eran bästa vän och trogna följeslagare hunden!

Charlotta